Egentlig er ordet skakmat ikke en ting, men et begreb der bliver brugt i skak, når spillet er slut.
Grundlagt betyder det faktisk, at "Kongen" ikke står til at redde. Uanset hvor du rykker "Kongen" hen, sidder han fast. På dette tidspunkt i spillet har han ofte mistet alle sine undersåtter, der skulle beskytte monarken. Nu er han færdig. Ergo er dette spil tabt.
Begrebet kan også bruges udenfor skakspillet, nemlig hvis en person er kommet i en så ugunstig situation, at uanset hvad vedkommende gør, er der ingen vej ud af misæren. Han eller hun kan siges at være sat skakmat.
Men tilbage til skakspillet. Her er der mange aktører med hver deres helt unikke funktion på brættet. "Bønderne", der ofte ikke har så langt et liv i spillet, "Springerne", der flytter sig behændigt rundt eller "Løberne", der suser de lige stræk frem og tilbage, for ikke at glemme "Dronningen", der kan lidt af det hele.
Alle har de hver deres unikke funktion og sammen en eneste opgave, nemlig at beskytte "Kongen". I skak bliver "Kongen" ikke afsat, dræbt eller landsforvist. Han bliver sat fra posten. Han er skakmat. Den situation har alle skakspillede oplevet at stå i, for det er med skakspillet som med så mange andre spil: der skal findes en vinder og en taber.
Skak er et gammel brætspil med kun to spillere, plus alle dem, der sidder omkring bordet og kigger på og ofte kommer med gode tips til at flytte de forskellige brikker hen på de mest strategiske måder.
Læs: Perlen Odense- har ydet økonomisk støtte til denne tekst. Der kan du blandt mange andre ting, eksempelvis shoppe ørestikker. Når indhold tilgodeser Perlen Odense, kan vi ikke sige, at det derfor er upartisk, deraf marketet.